Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

WikiLeaks: Εν λευκώ άδειες πτήσεων και πρόσβαση σε ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Άκρως αποκαλυπτικό του επιπέδου των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων αποδεικνύεται το εμπιστευτικό τηλεγράφημα 06ATHENS338 που υπογράφει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Daniel Speckhard και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Kαθημερινή. Σχετικά με τη βάση της Σούδας στη Κρήτη, ο Speckhard σημειώνει τον Ιούνιο του 2008 ότι «δεν γνωρίζουμε απολύτως κανέναν περιορισμό από τους Ελληνες σε σχέση με την πρόσβαση, την εναέρια κυκλοφορία ή την ανάπτυξή μας εκεί ακόμη και στα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά σημεία της Σούδας».
Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντική την «εν λευκώ άδεια που παραχωρήθηκε στα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 για πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο».
Οπως σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα μόνο τη διετία 2007-08 ο αριθμός των αμερικανικών υπερπτήσεων έφτασε τις 28.000 διελεύσεις το χρόνο. Σύμφωνα με τα ίδιο τηλεγράφημα, η εκτίμηση που κάνουν οι Αμερικανοί για τη μέχρι τότε συμβολή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν ανέρχεται το 2008 σε 64 εκατ. δολάρια, ενώ όπως συμπληρώνει ο πρέσβης Speckhard, άλλα 7,5 εκατ. δολάρια ελληνικών πόρων είναι δεσμευμένα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Παρ’ όλα αυτά ο Αμερικανός διπλωμάτης θεωρεί ότι η Ελλάδα «δεν προσφέρει τα μέγιστα στο Αφγανιστάν». Αναφορικά με αμερικανικά αιτήματα για ελληνική συμβολή στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και επιχειρήσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, συμπληρώνει στο σημείωμά του ότι «με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο πρέπει να ενθαρρύνουμε τους Ελληνες να προσφέρουν περισσότερα». Οι Αμερικανοί διπλωμάτες βλέπουν ως κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ελληνική διστακτικότητα όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία τόσο των δύο χωρών όσο και αυτή Ελλάδας-ΝΑΤΟ, τις προσωπικές σχέσεις με τους Ελληνες πολιτικούς. Το να κάνεις τους Ελληνες να πουν το ναι», γράφει ο Αμερικανός πρέσβης, «σε γενικές γραμμές απαιτεί ένα καλό γενικό επιχείρημα συνοδευόμενο με κολακείες». Τέλος, ο Speckhard διατρανώνει στο ίδιο τηλεγράφημα την πεποίθησή του ότι «ο Ελληνικός Στρατός είναι ο πιο φιλο-αμερικανικός θεσμός στην Ελλάδα».

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To Blog δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια και τα θέματα που ανεβάζουν αναγνώστες μας τα οποία αποτελούν θέσεις και απόψεις τους.