Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ – Τα γυρνάει το ΔΝΤ και ζητά άμεσα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Του Βασίλη Τσεκούρα

Στροφή 180 μοιρών κάνει το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας τώρα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να ακολουθήσει άλλο δρόμο, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Μέχρι χθες, εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού έλεγαν ότι η Ελλάδα πάει καλά, τα βήματα που κάνει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι θα εξυπηρετήσει κανονικά το χρέος της.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες είχε δηλώσει ότι είναι «βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους και στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με προδημοσίευση ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το ΔΝΤ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για τη διάσωση της Ελλάδας, ενώ παράλληλα, πιέζει τη χώρα για ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους.

Αν και το περιοδικό δεν αναφέρει συγκεκριμένη πηγή,
κάνει γνωστό ότι αύτό προκύπτει από συζητήσεις υψηλόβαθμων εκπροσώπων του ΔΝΤ με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τις προηγούμενες ημέρες .

Παράλληλα, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο διεθνής οργανισμός προβάλει πλέον τρεις λύσεις για την Ελλάδα:
α) επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων,

β) μείωση των τοκοχρεολυσίων μέσω μείωσης του επιτοκίου δανεισμού, και

γ)το «κούρεμα» του χρέους.

Και οι τρεις λύσεις καταλήγουν στο ότι όσοι είναι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.

Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να ξεκινήσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους, ενώ υποστηρίζει, σύμφωνα με το άρθρο του Der Spiegel, ότι ο οργανισμός δεν δημοσιοποιεί αυτές τις προτάσεις, καθώς φοβάται για το φαινόμενο του ντόμινο, αφού φοβάται για την Πορτογαλία που βρίσκεται στα πρόθυρα του να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Απλά το κάνει με το γνωστό κόλπο άρθρων που επικαλούνται πληροφορίες ανώτατων αξιωματούχων έχοντας φυσικά το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς και η Πορτογαλία αν ζητήσει βοήθεια, θα μπει και αυτή στη μεγάλη οικογένεια του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα τι πρόκειται να ακολουθήσει, αλλά και ο Στρος Καν διαμηνύει στο εσωτερικό της Γαλλίας ότι υφίσταται ακόμα ως σκληρός πολιτικός. (Μην ξεχνάμε η Γαλλία σύντομα θα έχει και εκλογές)

Πιθανό πάντως, είναι και το σενάριο, το Der Spiegel να παίζει τα δικά του “παιχνίδια” στο εσωτερικό της Γερμανίας.



Το ΔΝΤ ωστόσο διστάζει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του, επειδή φοβάται ότι έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην Πορτογαλία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την κρίση.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To Blog δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια και τα θέματα που ανεβάζουν αναγνώστες μας τα οποία αποτελούν θέσεις και απόψεις τους.