Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η διαδικασία της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας

Συνεχίζεται σήμερα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) η προφορική διαδικασία της εξέτασης της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, για υποτιθέμενη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Ο Τύπος των Σκοπίων εστιάζει στα επιχειρήματα που παρουσίασαν αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ως εκπρόσωπος της χώρας ενώπιον του ΔΔΧ και εν συνεχεία οι συνήγοροι της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Μιλόσοσκι, αιτιολογώντας την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά τις Ελλάδας, επισήμανε ότι στόχος αυτής είναι να αποδείξει ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, συνιστά παραβίαση των προβλεπόμενων στο 'Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, και να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει και στο μέλλον τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την εν λόγω Συμφωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε και στην εκκρεμότητα της ονομασίας, αν και όπως σημείωσε, αυτή δεν αποτελεί μέρος της προφορικής διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι η μη επίλυση του ζητήματος καθυστερεί, όχι μόνο την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά και την ένταξη της χώρας του στους διεθνείς οργανισμούς, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι, δεν συμβάλει στη σταθερότητα, τόσο στο εσωτερικό της πολυεθνοτικής ΠΓΔΜ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας, ο κ. Μιλόσοσκι, σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ των Σκοπίων ανέφερε ότι η χώρα έχει ισχυρά και συγκροτημένα επιχειρήματα.
"Θα συνεχίσουμε να τα παρουσιάζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δεν θα θέλαμε να προκαταλάβουμε την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου, καθώς πρόκειται για έναν αξιόπιστο θεσμό, οι αποφάσεις του οποίου γίνονται σεβαστές", πρόσθεσε.
Η προφορική διαδικασία της προσφυγής της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας, η οποία άρχισε χθες στη Χάγη, διεξάγεται σε δύο φάσεις και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου.
Σήμερα, συνεχίζεται η παράθεση επιχειρημάτων από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Η Ελλάδα θα αναπτύξει τα επιχειρήματα της, στις 24 και 25 Μαρτίου.
Στις 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δευτερολογία της ΠΓΔΜ και στις 30 Μαρτίου θα απαντήσει η ελληνική πλευρά.
Στη συνέχεια, το Δικαστήριο θα αποσυρθεί και η απόφασή του αναμένεται να γνωστοποιηθεί σε μερικούς μήνες.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To Blog δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια και τα θέματα που ανεβάζουν αναγνώστες μας τα οποία αποτελούν θέσεις και απόψεις τους.