Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η Θ. Δραγώνα ενέκρινε προγράμματα στα οποία συμμετείχε και η ιδία

Πρότεινε επιδοτήσεις στον εαυτό της!

Το πρόγραμμα

«Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» ξεκίνησε το 1997, ενώ έχει χωριστεί σε τέσσερις φάσεις και τελειώνει το 2013. Συνολικά θα στοιχίσει 27.245.000 ευρώ! Επιδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε στον εαυτό της η πρώην ειδική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Θάλεια Δραγώνα, η οποία, όπως καταγγέλλει ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ήταν για ένα τουλάχιστον χρόνο η κρίνουσα ως ειδική γραμματέας και... κρινόμενη, αφού τα βιβλία και τα εκπαιδευτικά προγράμματά της διδάσκονται στο πλαίσιο του προγράμματος μουσουλμανοπαίδων, το οποίο είχε υποβληθεί ως πρόταση προς αξιολόγηση. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η κ. Δραγώνα μετείχε ως εκπρόσωπος.
Το περίεργο είναι ότι, παρά το γεγονός πως μετά την παραίτησή της η κυρία Δραγώνα παρέμεινε εκτός του επιδοτούμενου προγράμματος, ασκούσε μέχρι πρόσφατα πίεση σε τοπικούς φορείς για τη λειτουργία του.

Κρίνουσα και κρινόμενη η Θ. Δραγώνα;
Σαφώς και εδώ πρόκειται για σοβαρότατο πρόβλημα ουσιαστικής νομιμότητας, καθώς και δεοντολογίας. Και αυτό διότι η μέχρι πρότινος ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας είχε την εποπτεία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, ενώ παράλληλα ήταν και εκπρόσωπος του συγκεκριμένου προγράμματος στη Θράκη, με αποτέλεσμα να ταυτίζεται ο κρίνων και ο κρινόμενος! Με άλλα λόγια, η κυρία Δραγώνα κατά τη θητεία της στο υπουργείο Παιδείας ενέκρινε προγράμματα τα οποία είχε προτείνει η ίδια, ή με άλλα λόγια ενέκρινε πολλές επιχορηγήσεις για ένα πρόγραμμα το οποίο χειριζόταν η ίδια. Είναι ηθικό αυτό; Και δεν είναι μόνο αυτό. Μετά τη διετή θητεία της ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (2007-2009), η κυρία Δραγώνα μέχρι και την παραίτησή της ανέλαβε ειδική γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Από αυτή τη θέση είχε την εποπτεία όλων των προγραμμάτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένου και αυτού για τους μουσουλμανόπαιδες.
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν η κυρία Δραγώνα έγινε ειδική γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου ανακάλεσε όλες τις δράσεις του προγράμματος (εν μέσω περικοπών λόγω κρίσης) Εκπαιδεύσεως και δια βίου Μαθήσεως που αφορούσαν στους Παλιννοστούντες και τους Αλλοδαπούς, εκτός φυσικά από τη πρόσκληση για τους... μουσουλμανόπαιδες.

Αφότου παραιτήθηκε η κυρία Δραγώνα παρέμεινε εκτός του προγράμματος. Ωστόσο τον Ιανουάριο επισκέφθηκε μαζί με την τοπική βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση τον δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως Ευάγγελο Λαμπάκη.
Ο λόγος της επίσκεψης ήταν η... διευκόλυνση για τη λειτουργία του προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», για τη συγκεκριμένη πόλη.
Μάλιστα στη συνέχεια έκανε και δηλώσεις στα τοπικά κανάλια. Μπορεί τυπικά η κυρία Άννα Φραγκουδάκη να είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα αυτό, ωστόσο βλέπουμε πως και μέχρι τουλάχιστον προ μηνός συμμετείχε ενεργά και η κυρία Δραγώνα, ασκώντας μάλιστα «πίεση» στον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης για την υλοποίησή του. Πέρα από το νομικό αλλά και ηθικό πρόβλημα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω, είναι αδικία για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες όπως αυτές των παλιννοστούντων ομογενών, των Ρομά και των αλλοδαπών να υποτιμώνται και να μένουν... πίσω για χάρη της κυρίας Δραγώνα.
Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται ότι κόπηκαν όλα τα υπόλοιπα προγράμματα ενώ αυτό των μουσουλμανοπαίδων παρέμεινε ενεργό; Μήπως επειδή συμμετείχε σε αυτό η κυρία Δραγώνα ή λόγω μιας «διαβολικής» σύμπτωσης το μόνο πρόγραμμα που παρέμεινε «ζωντανό» ήταν αυτό που εκπρόσωπός του ήταν εκείνη; Πάντως, σίγουρα πρέπει να δώσει «εξηγήσεις» και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» ξεκίνησε το 1997, ενώ έχει χωριστεί σε τέσσερις φάσεις και τελειώνει το 2013. Συνολικά το πρόγραμμα θα στοιχίσει 27.245.000 ευρώ.
Η πρώτη (1997-2000) και η δεύτερη φάση (2002-2004) στοίχισαν 9.640.000 ευρώ, ενώ η τρίτη (2004-2008) στοίχισε 7.350.000 ευρώ. Το κόστος της τέταρτης φάσης (στην οποία συμμετείχε και η κυρία Δραγώνα με δύο ρόλους, ως υπεύθυνη από το υπουργείο αλλά και ως εκπρόσωπος του προγράμματος), με την οποία ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα, θα ανέλθει σε 10.255.000 ευρώ.
Αξίζει να επισημάνουμε μάλιστα πως μέχρι το 2007 υπεύθυνες για το πρόγραμμα εμφανίζονταν η κ. Άννα Φραγκουδάκη, κοινωνιολόγος της Εκπαίδευσης, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και η κυρία Θάλεια Δραγώνα, κοινωνική ψυχολόγος και επίσης καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ωστόσο, από το 2007-08 και μετά επιστημονική υπεύθυνη εμφανίζεται μόνο η κυρία Φραγκουδάκη, ενώ μετά την παραίτηση Δραγώνα τυπικώς εξακολουθεί να εμφανίζεται η ίδια ως υπεύθυνη.

Έχει... ιστορία
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Δραγώνα έρχεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Σχετικά προσφάτως μετά την παραίτησή της σάλος είχε δημιουργηθεί όταν μαθεύτηκε πως είναι «πίσω» από τα νέα βιβλία Ιστορίας που συγγράφει για τα Ελληνόπουλα το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στα τέσσερα βιβλία που έχει συγγράψει το Κέντρο αναλύονται με μάλλον... περίεργο τρόπο και όχι τόσο αντικειμενικά ίσως σημαντικά εθνικά ζητήματα όπως το Μακεδονικό, ενώ η αιτία λόγω της οποίας παραιτήθηκε ήταν ακόμη ένας λόγος που την έφερε στο επίκεντρο συζητήσεων. Έτσι λοιπόν παραιτήθηκε μετά τον σάλο που προκλήθηκε όταν πρότεινε να διδάσκεται στα σχολεία ως προαιρετικό το μάθημα της Ιστορίας, αλλά και παράλληλα λόγω διαφωνιών για την «προσέγγιση» άλλων κορυφαίων ζητημάτων.

www.dealnews.gr/

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To Blog δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια και τα θέματα που ανεβάζουν αναγνώστες μας τα οποία αποτελούν θέσεις και απόψεις τους.