Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ελληνικό και ξένο ενδιαφέρον για έρευνες γεωθερμίας


Ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ το χρηματικό ύψος των προσφορών για τη μίσθωση τεσσάρων προς έρευνα περιοχών, όπου σύμφωνα με το Ι.Γ.Μ.Ε. υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πλούσιου Γεωθερμικού δυναμικού. Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός που διενεργήθηκε σήμερα και αφορά το Δέλτα του ποταμού Νέστου, το Δέλτα Έβρου, τη Σαμοθράκη, και την κεντρική και νότια Χίο συγκέντρωσε συνολικά 18 προσφορές, από έξι εταιρίες και κοινοπραξίες.Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συγκεκριμένα ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωθερμίας, όπως η ιταλική ENEL SA, η ισραηλοαμερικανική ORMAT Int. και η καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings Corp., καθώς και ελληνικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ[DEHr.AT] Ανανεώσιμες Α.Ε., η Ενεργειακή Αιγαίου και η ΙΤΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, «που χειμάζει τα τελευταία 20 χρόνια λόγω λανθασμένων ενεργειών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων».
«Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα, τόσο σε επενδυτικό, όσο και σε ενεργειακό επίπεδο για τη χώρα μας», τόνισε με αφορμή το διαγωνισμό η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, επισημαίνοντας ότι η προσέλκυση των παραπάνω επενδυτών ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στον «παραμελημένο» τομέα της γεωθερμίας.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To Blog δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια και τα θέματα που ανεβάζουν αναγνώστες μας τα οποία αποτελούν θέσεις και απόψεις τους.