Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Καντάφι: Αν επέμβετε θα το μετανιώσετε

Σε ξεκάθαρες απειλές προς τη Δύση προέβη ο Μουαμάρ Καντάφι, σημειώνοντας σε επιστολή τους προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ, ότι αν η διεθνής κοινότητα παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης θα το μετανιώσει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης, ο Καντάφι αναφέρει στην επιστολή του ότι.....
τυχόν στρατιωτική επέμβαση θα ήταν άδικη και θα αποτελούσε μια καθαρή επίθεση.

Σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο, ότι «ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη που βομβαρδίζεται σήμερα από δυνάμεις του Καντάφι.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως οι δυνάμεις του Καντάφι εισήλθαν στα δυτικά προάστια της πόλης και πως το κέντρο της δέχεται πυρά πυροβολικού.

Εξάλλου, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τους εξεγερμένους πάνω από τη Βεγγάζη και συνετρίβη στο έδαφος. Νωρίτερα προηγήθηκαν βομβαρδισμοί στα νοτιοδυτικά της πόλης.

Εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι σήμερα βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιντάν και πως πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της.

Σεβόμαστε την κατάπαυση του πυρός, ισχυρίζεται το καθεστώς

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε καμία στρατιωτική επιχείρηση εντός και γύρω από τη Βεγγάζη. «Δεν πραγματοποιείται καμία επίθεση στη Βεγγάζη. Οπως έχουμε πει, εφαρμόζουμε την κατάπαυση του πυρός και θέλουμε να έλθουν διεθνείς παρατηρητές», δήλωσε στο Reuters.

Υποστηριξε ακόμη ότι αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιτίθενται σε πόλεις και χωριά για να προκαλέσουν έξωθεν στρατιωτική επέμβαση.

Η Λιβύη έχει καθηλώσει στο έδαφος όλα τα πολεμικά αεροσκάφη της και σέβεται την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καΐμ, πριν γνωστοποιηθούν οι πληροφορίες για την κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι πραγματική και αξιόπιστη. Θέλουμε να έλθουν παρατηρητές το συντομότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Κρίσιμη σύνοδος στο Παρίσι

Με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι έκτακτη συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου, παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη.

Σε αυτήν θα συμμετάσχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Το παρών θα δώσει και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, καθώς επίσης και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των Λίβυων πολιτών.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τους πολίτες από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι.

«Αυτή τη στιγμή η Βεγγάζη βομβαρδίζεται από το πυροβολικό και δέχεται επίθεση με ρουκέτες. Η διεθνής κοινότητα καθυστερεί να επέμβει για να σώσει τους πολίτες από τις δυνάμεις του Καντάφι», δήλωσε ο Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ στο Aλ Τζαζίρα.

«Σήμερα θα γίνει καταστροφή στη Βεγγάζη εάν η διεθνής κοινότητα δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, σε όλο τον ελεύθερο κόσμο, να εμποδίσει την εξόντωση του λαού από το τυραννικό καθεστώς», κατέληξε ο Τζαλίλ.

naftemporiki.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To Blog δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια και τα θέματα που ανεβάζουν αναγνώστες μας τα οποία αποτελούν θέσεις και απόψεις τους.